NOBLE Z FIZYKI

W tym roku Nagrodę Nobla z fizyki otrzymali: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano oraz Shuji Nakamura za opracowanie
30e1a47a-4e45-11e4-906d-0025b511229eefektywnych diod świecących niebieskim światłem.

Komitet Noblowski opisał tegoroczną nagrodę z fizyki nieco poetyckim hasłem: „Za nowe światło, które rozświetliło świat”. Tegoroczni laureaci wynaleźli energooszczędne i przyjazne dla środowiska źródło światła – emitujące niebieskie światło diody. Nagrodę otrzymali Isamu Akasaki, Hiroshi Amano oraz Shuji Nakamura – dwóch pierwszych pracuje na uniwersytetach w Japonii, trzeci – w USA.

W latach 90. otrzymali Isamu Akasaki, Hiroshi Amano oraz Shuji Nakamura dokonali prawdziwego przełomu w technologii oświetlenia. Ich półprzewodnikowe diody świecące po raz pierwszy dały jasne, błękitne światło. Wcześniej znane były diody dające światło czerwone i zielone, ale brakowało koloru niebieskiego by móc złożyć części składowe widma i wytworzyć prawdziwie białe światło. Prace nad nim trwały ponad 30 lat.

Isamu Kasaki jest Japończykiem urodzonym w 1929 roku. Doktorat obronił w 1964 roku na Uniwersytecie w Nagoji. Obecnie jest tam profesorem.

Hiroshi Amano to Japończyk urodzony w 1960 roku. Doktorat w 1989 roku obronił na Uniwersytecie w Nagoji, gdzie jest profesorem.

Shuji Nakamura to urodzony w Japonii w 1954 roku obywatel amerykański. Doktorat obronił w 1994 roku na Uniwersytecie w Tokushimie. Obecnie jest profesorem na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Barbara.

Ich odkrycie może poprawić jakość życia 1,5 mld ludzi na świecie bez dostępu do sieci elektryczne, bowiem dzięki niewielkiemu zapotrzebowaniu na energię niebieskie diody LED mogą być zasilane tanimi źródłami prądu elektrycznego, np. bateriami słonecznymi.

Naukowcy podzielą się po równo kwotą 8 mln koron szwedzkich (ok. 3,6 mln zł).

Źródła:

www.nauka.newsweek.pl

m.technologie.gazeta.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.